Συμβουλές

Πώς θα φτιάξετε τέλειο freddo espresso ή cappuccino

Το freddo αποτελεί πλέον αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα. Ποια είναι όμως η σωστή μέθοδος παρασκευής freddo espresso ή cappuccino;

Πιθανό να σκέφτεστε, πόσο δύσκολο είναι να φτιάξει κανείς ένα freddo espresso; Όσο απλό κι αν ακούγεται και αυτό το ρόφημα θέλει την τεχνική του!

Όμως, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ροφήματα που έχουν βάση τον espresso και για τα οποία υπάρχει ένα εύρος συνταγών τόσο online όσο και offline, όταν πρόκειται για τον freddo espresso δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες.

Δείτε βήμα-βήμα την τεχνική που σας προτείνουμε για τον τέλειο freddo espresso ή cappuccino:

1ο βήμα: Εκχύλιση Espresso

Ο espresso είναι το βαστικό συστατικό αυτού του ροφήματος γι’ αυτό θα πρέπει να πετύχετε τη σωστή εκχύλιση.

Οι μηχανές espresso δεν διαθέτουν ειδική ρύθμιση για εκχύλιση freddo espresso. Αυτό που μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι η μέγιστη δόση που θα πρέπει να εκχυλίσετε είναι ένα διπλό espresso lungo.

Εάν σας φαίνεται λίγη η ποσότητα μέσα στο ποτήρι, προτιμήστε να αυξήσετε τα παγάκια και όχι την ποσότητα του espresso. Θυμηθείτε ότι ένα συμπυκνωμένο ρόφημα έχει περισσότερη διάρκεια από ένα αραιωμένο ρόφημα, που έχει προκύψει από υπερεκχείλιση.

2ο Βήμα: Προσθήκη Ζάχαρης (προαιρετικό)

Εάν το freddo σας έχει ζάχαρη, τώρα είναι η ώρα να την χτυπήσετε στην φραπιέρα μαζί με τον διπλό espresso που εκχυλίσατε. Μην βάλετε πάγο, καθώς η θερμοκρασία του espresso, η οποία μετά την εκχύλιση είναι περίπου στους 65 °C, είναι αρκετή για να λιώσει την ζάχαρη πολύ γρήγορα.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν βάλετε πάγο, η θερμοκρασία του ροφήματος θα πέσει και άρα η ζάχαρη δεν θα λιώνει εύκολα. Για να την ενσωματώσετε με το ρόφημά σας θα πρέπει να χτυπήσετε το ρόφημα για περισσότερη ώρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί περισσότερος αφρός.

3ο Βήμα: Προθήκη Πάγου

Ήρθε η ώρα να μετατρέψετε το ρόφημά σας από Caldo σε Freddo!

Βάλτε δυο με τρία παγάκια στο σέικερ στο οποίο ανακατέψατε τον espresso και τη ζάχαρη και κρατήστε το από την βάση του, ώστε να νιώθετε την θερμοκρασία.

Τοποθετήστε το σέικερ στην φραπιέρα και χτυπήστε μέχρι να κρυώσει το ρόφημα. Προσπαθήστε να χτυπήσετε τον freddo όσο λιγότερο γίνεται, καθώς με το χτύπημα χάνεται σημαντικό ποσοστό των αρωμάτων του καφέ. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχετε τη θερμοκρασία του σέικερ με το χέρι σας.

4ο Βήμα: Το γάλα

Μετά τον πάγο, σειρά έχει το γάλα εάν θέλετε να φτιάξετε freddo cappuccino. Προτιμήστε γάλα με χαμηλά λιπαρά λόγω γεύσης, αλλά και γιατί πήζει πιο εύκολα.

Προσοχή! Το γάλα το χτυπάμε πάντα χωρίς παγάκια. Τα παγάκια νερώνουν το γάλα με αποτέλεσμα να μην πήζει. Εάν έχετε χρησιμοποιήσει γάλα με χαμηλά λιπαρά και δεν έχετε βάλει πάγο και παρόλα αυτά το γάλα δεν πήζει, τότε βεβαιωθείτε εάν έχει τη σωστή θερμοκρασία. Για να πήξει το γάλα πρέπει να είναι σε όσο το δυνατόν χαμηλότερη θερμοκρασία (4-8°C).

Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε το κρύο γάλα σε κρύο σέικερ και φροντίστε ο άξονας της φραπιέρας να είναι σταθερός, για να παράγει σταθερό στροβιλισμό.

5ο βήμα: Το Σερβίρισμα

Ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια παίζει ρόλο στη δημιουργία του τέλειου freddo espresso ή cappuccino. Γι΄αυτό τοποθετήστε μερικά παγάκια στο ποτήρι και ρίξτε από πάνω τον κρύο καφέ.

Κάποιοι baristi σουρώνουν τον καφέ πριν τον ρίξουν στο ποτήρι για να μην πέσει ο αφρός. Εμείς πιστεύουμε ότι ο αφρός είναι μέρος του καφέ, με στερεά διαλυτά και υδατάνθρακες και άρα τον θέλουμε στο ποτήρι μας! Υπάρχουν βέβαια κάποιοι που τον προτιμούν χωρίς.

Εάν ετοιμάζουμε freddo cappuccino, αφού ρίξουμε τον καφέ επάνω στα παγάκια, ρίχνουμε αργά αργά το πηχτό γάλα. Το γάλα στέκεται επάνω από τον καφέ με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια όμορφη αντίθεση στο ποτήρι.

Εκτός από το εμφανισιακό κομμάτι όμως, αυτός ο διαχωρισμός έχει επίδραση και στο γευστικό αποτέλεσμα. Το πηχτό γάλα σταδιακά αναμειγνύεται με το υπόλοιπο ρόφημα δίνοντας μια πιο ελαφριά αίσθηση του γάλακτος μέσα στον καφέ.

Εάν το γάλα δεν έχει πήξει αρκετά, τότε θα αναμειχθεί γρηγορότερα με τον καφέ, αλλάζοντας αρκετά το γευστικό αποτέλεσμα.

Τώρα ξέρετε τη συνταγή για τον ιδανικό freddo espresso ή cappuccino. Το μόνο που μένει είναι να την εφαρμόσετε!